පළා වර්ග සහ ඖෂධීය පැළෑටි


පොල්පලා
ඖෂධීය ගුණ - මුත්‍රා පිරිසුදු කිරීමේ ගුණයක්‌ මෙන්ම මුත්‍රා ගල් දිය කිරීමේ හැකියාවක්‌ ද ඇත. විෂ නැසීමේ ගුණයකින් ද යුක්‌ත ය. උදෑසන ආහාරයට පොල්පලා කැඳක්‌ ලෙස හෝ දෛනික ආහාරයට පලා මැල්ලුමක්‌ ලෙස හෝ යොදාගත හැකි ය. ඔසු පැන් වශයෙන් පිපාසයට බීමෙන් ඉහත සඳහන් රෝග සුව වෙයි. මුත්‍රා අඩස්‌සිය ඇති විට දී පොල්පලා සම්පූර්ණ ගස තම්බා බීමෙන් හොඳින් මුත්‍රා පහ වී අඩස්‌සිය සමනය වෙයි. 

රසායනික සංඝටක - පොල්පලා පිළිබඳව සිදු කර ඇති රසායනික විශ්ලේෂණ අනුව බීටා-සිටොස්‌ටෙරිල්, පැල්මිටේට්‌, බීටා ඇමයිරින්, බීටා-සීටොස්‌ටෙරොල් අඩංගු වන බව සොයාගෙන ඇත.

හාතාවාරිය
ඖෂධීය ගුණ - ශරීර ශක්‌තිය වර්ධනය කරයි. රුධිරයේ ආම්ලිකතාව අඩු කරයි. මුත්‍රා හොඳින් පහ කරයි, සන්ධි ඉදිමුම්වල දීත්, අධික ලෙස මස්‌ ආහාරයට ගැනීම නිසා රුධිරයේ ඇති වන ආම්ලිකතාව නැති කිරීම සඳහාත් හාතාවාරිය අල මිරිකාගත් යුෂ බීම වඩාත් සුදුසු ය. එළකිරිවලින් තම්බාගත් හාතාවාරිය අල ආහාරයට ගැනීම ශරීර ශක්‌තිය වර්ධනය කිරීමට හේතු වෙයි.

හාතාවාරිය අල කැඳ පිසීමේ දී හාතාවාරිය අලවල පොතු හැර මැද නාරටිය ඉවත් කර කැඳ පිසින සාමාන්‍ය ක්‍රමයට පිසගත් විට වාතය හා පිත නසයි. දියවැඩියාවට ගුණදායක ය. ස්‌නායු ශක්‌තිමත් කරයි. හදවතට ද හිතකර ය.

කරපිංචා
ඖෂධීය ගුණ - ආහාර අජීර්ණය, කෑම අරුචිය, බඩගින්න නැතිකම, බඩේ කැක්‌කුම, බඩ පුරවා දැමීම වැනි අවස්‌ථාවල දී කරපිංචා කොළ දෛනික ආහාරයට මැල්ලුමක්‌ ලෙස හෝ සම්බෝලයක්‌ ලෙස හෝ ලුණු මිරිසක්‌ ලෙස හෝ යොදා ගැනීමෙන් දෝෂ තත්ත්වය සුව වෙයි.

කරපිංචා කොළ කැඳ උදෑසන ආහාරයට එක්‌ කර ගැනීම ද කලින් සඳහන් කළ දෝෂ තත්ත්ව මඟහැරවීමට හේතු වෙයි. සර්ප විෂ ශරීරගත වූ විට කරපිංචා කොළ කැඳ හීනටි හාල් සමග පිස ලුණු නො දමා හිස්‌ බඩ බීමෙන් විෂ නැති වී යයි. සෙංගමාල රෝග අවස්‌ථාවේ දීත් ඉහත සඳහන් ආකාරයට උදෑසන බීමෙන් සුවය ලැබෙයි.. විද්‍යාත්මක පර්යේෂණවලින් රුධිරගත කොලෙස්‌ටරෝල් අඩු කිරීමේ ගුණයක්‌ ඇති බැව් හෙළි වී ඇත. දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යාවේ දීත් රුධිරගත කොලෙස්‌ටරෝල් අඩු කිරීම සඳහා දිනපතා ආහාරයට කරපිංචා ඇතුළත් කර ගන්නා ලෙස නිර්දේශ කර ඇත.

මුකුණුවැන්න
ඖෂධීය ගුණ - පිත සමනය කරන ගුණයක්‌ ඇත. කුසගිනි වඩවයි ආහාර රුචිය වැඩි කරයි. ඇස්‌ රෝග, පීනස, මුත්‍රා සමග ලේ පිට වීම මෙන්ම දියවැඩියාව රෝගය සුව කිරීමේ ගුණයක්‌ ද මුකුණුවැන්නවලට ඇත. දෛනික ආහාරයට මැල්ලුමක්‌ වශයෙන් වෑංජනයක්‌ වශයෙන් ද උදෑසන ආහාරයට කැඳක්‌ වශයෙන් ද මුකුණුවැන්න යොදාගත හැකි ය.

ශ්‍රී ලංකාව ඇතුළු ඝර්ම කලාපීය රටවල වැවෙන පැළෑටියකි. ආර්ද්‍රතාව වැඩි ප්‍රදේශවල ද වැවෙන මෙය ඉන්දියාවේ උණුසුම් ප්‍රදේශවල ද දක්‌නට ලැබේ.


ඉරමුසු

ඖෂධීය ගුණ - ඖෂධ සඳහා සම්පූර්ණ පැළැටිය ම ගනී. තුන් දොස්‌ හෙවත් වා, පිත්, සෙම් නැසීමේ ගුණයක්‌ ඇත. ලේ පිරිසුදු කිරීමේ ගුණයක්‌ ඇති බැවින් කිරි දෙන මවුවරුන්ට සහ දියවැඩියාව රෝගීන්ට හිතකර ය. ආහාර ජීර්ණය කර රුචිය වඩවයි. හොඳින් මළ පහ කරවයි. ආහාර අසාත්මිකතා ඇති අවස්‌ථාවක දී ඉරමුසු තම්බා බීම හෝ ඉරසුමු මුල් කුඩු කර උණුවතුරට දමා තම්බා බීම වඩාත් සුදුසු ය.මී විෂ ශරීරගත වූ විට ඉරමුසු මුල් කසාය ගිතෙල් සමග බීමෙන් විෂ සහිත බව නැති වෙයි.

මේ සියලු දෝෂ නැති කර ගැනීම සඳහා උදෑසන ආහාරයක්‌ වශයෙන් හෝ ඉරමුසු කැඳ පිස බීම වඩාත් සුදුසු වෙයි. හිස කෙස්‌ වර්ධනය කිරීමේ හැකියාවක්‌ ද ඉරමුසුවලට ඇත. උපදංශ රෝගය සුව කිරීමේ ද ගුණයක්‌ ඇති බැව් දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යාවේ පෙන්වා දෙයි.

එරබදු
ඖෂධීය ගුණ - ඖෂධීය ගුණයෙන් පිරිපුන් එරබදු කොළ, පොතු හා ඇට යන සියල්ල ම ඖෂධ පිණිස ගනි. ළපටි එරබදු දලු හෝ කොළ පලාවක්‌ ලෙසටත්, මැල්ලුමක්‌ ලෙසටත් ආහාරයට ගත හැකි ය. ළපටි එරබදු දලු ආහාරයට ගැනීමෙන් ආහාර රුචිය වඩවයි. රාත්‍රී නින්ද නො යන අයට නින්ද යන ඖෂධයක්‌ ලෙස එරබදු දලු වෑංජනයක්‌ ආකාරයට ගත හැකි ය. අලුත් එරබදු පොතු සහ කොළ කොටා සමේ ආබාධ හා ඉදිමුම්වලට ප්‍රතිකර්මයක්‌ ලෙස ආලේප කෙරෙයි. 

ළදරුවන් ගේ කෘමි රෝගවලට අලුත් එරබදු දලු යුෂ තේ හැන්දක ප්‍රමාණය මී පැණි දමා දීමෙන් වට පණුවන්, පටි පණුවන්, කිරි පණුවන් නිසා ඇති වන රෝග සුව වෙයි. කිරි දෙන මවුවරුන්ට එරබදු කොළ මැල්ලුම වැඩිපුර දීමෙන් කිරි වර්ධනය වන බව ග්‍රාමීය පෙදෙස්‌වල බොහෝ මවුවරු අත්දැකීමෙන් දනිති. 

කීකිරිඳිය

ඖෂධීය ගුණ - වාතය සමනය කරන ගුණයක්‌ ඇති කීකිරිඳිය මුළු ශාකය ම ඖෂධ පිණිස ගනී. දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යාවේ දී හිස කෙස්‌ යැම, අකලට කෙස්‌ පැසීම, ඇස්‌වල ඇඳිරිය හා කන් ඇසීමේ දුර්වලතා යනාදී රෝග රැසක්‌ සඳහා කීකිරිඳිය භාවිතයෙන් සිඳගන්නා භෙංගමාලය නම් තෛලය යොදා ගනී. කීකිරිඳිය කොළ එළවළුවක්‌ ලෙස දෛනික ආහාරයට එකතු කර ගැනීමෙන් අර්ශස්‌ රෝගය සුව වන්නා සේ ම අධික රුධිර පීඩනය, පාණ්‌ඩුව හෙවත් රක්‌තහීනතාව වැනි රෝගී තත්ත්ව සුව වෙයි.

දෙබර විෂට වදකහ, කීකිරිඳිය සහ රසකිඳ වෙන වෙන ම කොටා මිරිකාගත් ඉස්‌ම බීමට දීමෙන් දෙබර විෂ නැසී යයි. සෙම සහිත කැස්‌සට කීකිරිඳිය, බටු දලු යන දෙවර්ගය ම කොටා වණ්‌ඩුවේ තම්බා මිරිකා ගත් ඉස්‌ම මී පැණි දමා බීම ගුණදායක ය. වියළන ලද කීකිරිඳිය වියළන ලද ගොටු දඬු හා බෙලිමල් එකිනෙකට මිශ්‍ර කිරීමෙන් රසවත් ඔසු පානයක්‌ සාදාගත හැකි ය. උපදංශ රෝගයට කීකිරිඳිය පැළෑටිය යොදා ගනී. කීකිරිඳිය හා මොණර කුඩුම්බිය කොළ මිශ්‍ර කර පිසගත් කැඳ අක්‌මාවේ හා ප්ලීහාවේ රෝග සුව වීමටත් අධික ලෙස මත්පැන් බීම සහ මිරිස්‌ වැඩිපුර භාවිතය නිසා ඇති වන රෝග තත්ත්ව සඳහාත් ගුණදායක වෙයි.

කුප්පමේනිය

ඖෂධීය ගුණ - ළදරුවන් ගේ මළ බද්ධයේ දි කුප්පමේනිය කොළ අඹරා වැටියක්‌ ලෙස සාදා ගුද මාර්ගයට ඇතුළත් කළ විට ඉක්‌මනින් මළ පහවන බව ආයුර්වේදයේ දී පෙන්වා දෙයි. පිළිස්‌සුම් ප්‍රතිකාරයක්‌ ලෙස කුප්පමේනියා කොළ තලා පිළිස්‌සුණු තැන ආලේප කරයි. රෝගියා ඇද වත (ඊed Saමරුජ) සඳහා කුප්පමේනියා කොළ හොඳ ප්‍රතිකාරයකි. මූත්‍රා අඩස්‌සිය ඇති වූ විට කුප්පමේනියා කොළ අඹරා තුනි රෙදි කැබැල්ලකට අතුරා යටි බඩේ පැලැස්‌තරයක්‌ යෙදීමෙන් මුත්‍රා අඩස්‌සිය සුව වෙයි. 

සර්ප විෂ ශරීරය ගත වූ විට කුප්පමේනියා කොළ කැඳ දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යාවේ නිර්දේශ කරයි. දේශීය පලාවක්‌ ලෙස තනිකර ගනු නො ලැබුවත් කලවම් මැල්ලුමක දී කුප්පමේනියා කොළ ස්‌වල්පයක්‌ ගෙන යොදන අවස්‌ථා ඇත. 

වැල් තිබ්බටු
ඖෂධීය ගුණය - වැල් තිබ්බටු පැළෑටියේ සැම කොටසක්‌ ම ඖෂධීය කටයුතු සඳහා යොදා ගනී. වැල් තිබ්බටු ගෙඩි රසවත් වෑංජනයක්‌ ලෙස දෛනික ආහාරයට එකතු කර ගැනීමට පුළුවන. වාතය, සෙම සමනය කරන ගුණයක්‌ ඇත. ආහාර ජීර්ණය හොඳින් සිදු කරයි. පණු රෝග නසයි. අධික කැස්‌ස ඇති විට වැල් තිබ්බටු කොළ කැඳ පිස දීමෙන් හෝ වැල් තිබ්බටු කොළ තම්බා බීමෙන් සුව වේ. වැල් තිබ්බටු ඇට ගර්භාෂය සංකෝචනය කරයි. එසේ ම වාජීකරණ ගුණයෙන් යුක්‌ත ය. තිබ්බටු ඇටවලට උකුණන් නැසීමේ ශක්‌තිය ඇත. උකුණන් නැසීමේ දී තිබ්බටු ඇට එළඟි තෙලින් බැද කුඩු කර හිසේ ගා මඳ වේලාවකට පසු ස්‌නානය කළ යුතු ය.

වමනය කරවීමේ දී තිබ්බටු ගෙඩි යුෂ ගිතෙල් මී පැණි සමඟ මිශ්‍ර කර පානය කිරීමට වෛද්‍යවරු නිර්දේශ කරති. පොදුවේ ගත් කල වල් තිබ්බටු හෘද උත්තේජනය කරන ගුණයෙන් ද ලේ පිරිසිදු කිරීමේ ගුණයෙන් ද යුක්‌ත වේ.

මොණර කුඩුමිබිය
ඖෂධීය ගුණය - ලේ පිරිසිදු කිරීමේ ගුණයක්‌ ඇති මොණරකුඩුම්බිය ළදරු මාන්දම රෝගය සඳහා ඖෂධයක්‌ ලෙස භාවිත කෙරෙයි. අළුහම් ඇති විට මොණර කුඩුම්බිය යුෂ සිරුරේ ආලේප කිරීමෙන් සුව වෙයි. දේශීය වෛද්‍ය විද්‍යාවේ දී ලේ විෂ වීමෙන් හටගන්නා සිරුරේ ලේ ගෙඩි ඇති විට මොණරකුඩුම්බිය පැළෑටිය සහමුලින් ගෙන පිටවක්‌කා ගසක්‌ ද සහමුලින් ගෙන වංගෙඩියේ දමා කොටා වතුර දමා මිරිකා එම යුෂවලට හීනටි හාල්, පිටි මේස හැන්දක්‌ පමණ දමා ලිප තබා කකාරා ලේ ගෙඩිවලට ගෑමෙන් ගෙඩි පුපුරා, ලේ ඉහිරී ගෙඩි සුව වන බව සඳහන් වේ.

ළදරු මාන්දම සඳහා මොණරකුඩුම්බිය කැඳ පිස බීමට දීම සුදුසු ය. සෙම් රෝ උත්සන්න වූ විට සති දෙකක්‌ පමණ දිනපතා මොණර කුඩුම්බිය කැඳ පිස හිස්‌බඩ බීමෙන් රෝගී තත්ත්වය සම්පූර්ණයෙන් සුව වෙයි.දිනපතා ආහාරයේ දී කලවම් පලා කොළ මැල්ලුමට මොණරකුඩුම්බිය දඬු සමඟ කොළ යොදා ගැනීම නිරෝගී සුවයට හේතු වේ.

රණවරා

ඖෂධීය ගුණ - ඖෂධ සඳහා මුල්, මල්, ඇට, කොළ සහ පොතු යනාදී වශයෙන් රණවරා ගසේ පංචාංගය ම ගනී. මල් පොහොට්‌ටු අවස්‌ථාව ඖෂධ පිණිස ගැනීම වඩාත් සුදුසු ය. සෙම හා පිත සමනය කරයි. රත් පිත තිබෙන අවස්‌ථාවල දීත් දියවැඩියාවේ දීත් රණවරා මල් තම්බා තේ මෙන් පානය කිරීම වඩාත් සුදුසු වෙයි. රණවරා මල් තම්බා බීමෙන් ශරීර සොබාව ද වර්ධනය වෙයි.

දෛනික ආහාරයට කොළ මැල්ලුමක්‌ ලෙසත්, උදෑසන ආහාරයට රණවරා කොළ කැඳක්‌ ලෙසත් හා වියළි මල් තම්බා කිතුල් හකුරු සමග ඔසු පානයක්‌ ලෙසත් පානය කිරීමෙන් ඉහත සඳහන් රෝග සුව වෙයි.

සැ. යු. - සමහර ප්‍රදේශවල රණවරා හා සමාන වූ ශාකයක්‌ හඳුන්වා දී ඇති බැවින් රණවරා යෑයි වරදවා තේරුම්ගෙන ආහාරයට ගත් නිසා ඒවා විෂ වූ අවස්‌ථා වාර්තා වී ඇත. මෙය වරදවා තේරුම් ගැනීමකින් සිදු වන දෙයක්‌ මිස රණවරා විෂ වීමකින් සිදු වන දෙයක්‌ නො වන බව ද මෙහි සඳහන් කළ යුතු ය. මේ ශාකයේ පත්‍ර රණවරා ශාක පත්‍රවලට වඩා විශාල වන අතර කොළ පැහැයක්‌ ගනී. මෙහි කන් පෙත්තක හැඩය ගන්නා උප පත්‍ර දක්‌නට නැත.

ගොටුකොළ

ඖෂධීය ගුණ - සම්පූර්ණ පැළෑටිය ම ඖෂධ පිණිස ගනී. ඖෂධ පිණිස ගන්නේ පත්‍ර කුඩා හීන් ගොටු කොළ විශේෂය ය. නැණ නුවණ වඩන, ධාරණ ශක්‌තිය පෝෂණය කරන, බඩගින්න වඩන, උගුරේ සෙම කපා හරින, කටහඬ මිහිරි කරවන, ලේ පිරිසිදු කරන, පීනස සුව කරන, මළ බද්ධය අඩු කරන, පණු අමාරුව සුව කරන, හදවතට ගුණදායක, බෝ වන සෙංගමාලය සුව කරන, අකලට මහලු වීම වළක්‌වන ගොටුකොළ මොළය වෙහෙසා වැඩ කරන අයට හා පාසල් ළමයින්ට වඩාත් ගුණදායක ය. කිරි දෙන මවුවරුන්ට ද ගුණදායක වන්නේ කිරි වර්ධනය කරවන බැවිනි.

දින පතා ආහාරයට ගොටුකොළ මැල්ලුමක්‌ වශයෙන්, සම්බෝලයක්‌ වශයෙන්, ව්‍යංජනයක්‌ වශයෙන් හා උදෑසන ආහාරයක්‌ ලෙස ගොටුකොළ කැඳ පිස බීමෙන් ඉහත සඳහන් කළ රෝග සුව වී නිරෝගී සිරුරක්‌ ඇති කිරීමේ ගුණයක්‌ ලැබේ.

විදුසර පුවත්පත

Post a Comment

0 Comments